Pages

Sunday, June 21, 2009

Panggang...

Hhhmm.. apa ke tajuk posting ni... panggang... apa yang di panggang... orang..?? ikan.. ? ayam..?? satay..??? saja jer.... petang ni aku teringin nak makan ayam panggang.. teringin sangat... so aku pi le beli ayam sekor.. balik proses.. then aku panggang.. aku pandai masak... (puji sendiri..) really.. aku memang boleh dan suka masak..



Ayam panggang makan dengan apa ye..?? Haa... nasi briyani... so, aku pun masak le nasi briyani... Jadi malam ni aku punya juadah ialah ayam panggang dengan nasi briyani.. Alhamdulillahhh.. sedap.. Korang nak ke resepi ayam tu...?? Kalau tak sedap jangan marah.. korang boleh cuba dan modified sendiri kalau tak sedap... mudah jer... resepi ni untuk setengah ekor ayam.. kalau sekor, korang tambah le sendiri... OK.. jintan manis dan jintan putih lebih kurang satu sudu teh.. agak-agak le... 2-3 cm kunyit hidup, 3 ulas bawang putih dan 3 ulas bawang merah, 4 cm halia.. (kalau suka korang tambah le serai sebatang). Semua bahan ni korang tumbuk/kisar halus.. oooo... lupa... sedikit gula dan garam secukup rasa.. kurang gaul semua bahan ni lepas tu perapkan ayam tu.. lagi lama lagi OK.. aku perap 2-3 jam.. baru le ayam tu sedap.. Then korang bakar lee... ikut suka nak guna oven atau api biasa.. aku lebih suka guna arang.. bau aroma nyer... fuhhh... meleleh air liur..

Masa panggang tu korang kena control api le... jangan kuat sangat dan jangan slow sangat.. boleh di percik dengan santan atau minyak.. jangan banyak ooii.. kolestrol nanti... panggang lah sampai masak... jangan garing sangat nanti tak sedap... makan panas-panas dengan nasi briyani... Resepi nasi briyani... itu lagi senang... korang pi jer kat supermarket... ada Maggi, ada Faiza,.. ada Brahim... pilih jer... hehehe.. senang kan...???

Kalau korang ada resepi lain yang boleh kita kongsi sama-sama... aku welcome korang.. kita share sama-sama..

0 comments: